Blíži sa zima a na tradičné podkonické jedlo je potrebné naložiť kyslú kapustu.
Aj táto činnosť, ako aj mnohé iné tradičné činnosti sa už vytráca a mladší už ani nevedia, čo je to „nože na kapustu“. Ako na to?
-kapustu až pestuje málokto, takže kúpiť zimnú kapustu
-vyumývať sud a zapariť ho orechovými listami a už neoplachovať
-očistiť, rozkrájať kapustu a zbaviť ju hlúbov
-narezať
-naspodok suda položiť v kapustných listoch kôrku chleba a jabĺčka
-po vrstvách dávať narezanú kapustu a podľa receptu pridávať koreniny(ja dávam soľ, celé korenie+ nové, rascu, bobkový list)- každý podľa svojej chuti(dáva sa aj cibuľa ,chren a pod.)
-tlačiť priebežne, samozrejme vyumývanou nohou(menší súdok rukou),kapusta musí pustiť vodu
-nakoniec zaťažiť vyvarenou doštičkou a skalou
-súdok dáme do tepla a po cca 6 týždňoch môžeme variť „klbásu s kapustou a krumplami“